V Curso Internacional de Aikido en Guadarrama

El último fin de semana de julio, y por quinto año consecutivo, el Maestro Kitaura impartió en Guadarrama el curso con el que se cierra la temporada de Aikido antes del descanso estival.

Stage Toulouse 2014

Entrevista a Yasunari Kitaura Shihan.

entrevista1Gràcies a les entrevistes de Sensei Kitaura i Sensei Gelabert he pogut començar a veure quins són els coneixements que es van trasmetent actualment. L’Aikido en varies ocasions ha estat nomenat  “Budo modern”,  ja que és una síntesi, una evolució de les arts marcials samurais fins a l’actualitat. No tan sols l’evolució de les tècniques es fa present, una de les coses que s’intenta conservar a tota costa son els principis espirituals. Aquests fan de l’Aikido un art marcial nou i amb diferent meta que els samurais. Un samurai necessitava tenir coneixements en arts marcials perquè d’ells depenia la seva vida. Un aikidoka busca més enllà de la simple derrota de l’adversari. No busca lluitar. Cerca una pau tan interior com exterior. Ja no ens fa falta matar a ningú per sobreviure, per tant ens podem centrar en aprendre i ensenyar. 

1. Quina idea té Morihei Ueshiba dels samurais? Creu que la guerra va influir molt en el pensament aiki?

Morihei Ueshiba adopta una experiència bèl·lica. Vosaltres sou joves i les guerres xino-japoneses i russes us resulten llunyanes. Tot i així encara viviu en un món bèl·lic amb misèria en alguns llocs. Aquesta experiència que va tenir sobre la vida el va influir positivament. Les generacions actuals rebutgen i denuncien les males accions del passat, tot i així, cada cop més la gent torna a unir-se als conflictes bèl·lics. Morihei no voldria això, ell parlava sempre de la construcció. Ell deia que primer ordenéssim els nostres mobles, després construir el nostre país, i per últim hem d’entrar en harmonia i pau.

2. Mirant vídeos a “Youtube” vaig trobar una entrevista a Morihei Ueshiba. Parlava de la seva filosofia, la filosofia aiki, també esmenta als ancestres i la relació amb la lluita i la força física. Però hi ha un moment en què diu que el món actual està en una fase mal·leable, vostè creu que es refereix als moviments flexibles o a la manera d’interpretar l’energia del ki (o les dues coses)? Al vídeo també esmentava l’adaptabilitat de tècniques, això vol dir que l’Aikido està en constant evolució?

A Japó Morihei explica una idea del verdader budo, del veritable guerrer. Es deia que quan Morihei tallava amb l’espasa no ho feia per destruir sinó per multiplicar. L’espasa està molt lligada a una veneració sagrada. Has de pensar que antigament l’espasa samurai es considerava l’ànima. El tall de Morihei és net. Jo crec que la filosofia aiki és un camí d’harmonia i pau. Tant els orientals com els occidentals compartim la veneració als nostres costums. Actualment hem avançat, per tant tenim l’abast més temps i facilitat per perfeccionar la nostre mentalitat. És segurament això el que volia dir O’sensei.

3. Quins coneixements creu que Morihei voldria que es preservessin a tota costa?

Morihei com he dit abans va ser un home influenciat per la guerra, sobretot les xino-japoneses. Ell va crear aquest art com una forma de connexió amb l’univers, un camí d’harmonia. Les tècniques no són emprades per fer-nos més forts i durs. Aquestes són fruit d’un propòsit. Aquest aspecte es fa visible en frases com “La veritable via de les armes no tan sols es basa en neutralitzar a un rival, sinó en controlar-lo i dirigir-lo de tal forma que ell mateix abandoni el seu esperit hostil”.

Entrevista per al Treball de Recerca realitzada a Barcelona, 28 de setembre de 2013.

Pol Antolí, 4 Kyu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>